BLAGOSLOV ZVANI BEBA

Ako vam se čini da vam život ide nizbrdo otkad je u njega ušla beba, ne brinite, niste jedini.

To bi trebao da bude period najveće radosti i sreće, zar ne?

Drage mame, dozvolite da vam kažem da to možda baš i nije tako, koliko god razočaravajuće zvučalo.

Period od bebinog doslaska na svet zajedno sa perodom njenih ranih godina (0-3) je vreme promena.

Period kada se menjamo mi sami iznutra, i period kada se sve oko nas menja. Ponekad zato što tako želimo, a ponekad nekako van naše kontrole. Prilagođavanje novoj situaciji nije uvek najlakše i najjednostavnije, i koliko god mi mislili da smo spremni, koliko god da je beba voljena, željena, čekana, možemo da se nađemo pomalo izgubljeni u svemu što nas je snašlo. Ne postoji škola koja će nas pripremiti na ulogu roditelja, na ulogu majke.

Možda će vas najpre šokirati saznanje koliko smo u stanju voleti jedno malo biće. Da, preplavljujući talas neke neopisive ljubavi zaista ume da šokira kako mame, tako i tate.  Ljubav je predivno osećanje, ali čak i ono samo po sebi,u meri u kojoj nam dođe u susret, je jedna velika promena.

Dolazak bebe će doneti još mnogo velikih promena. VELIKIH.

Od rođenja pa do prve proslave rođendana na svakom ćošku će nas sačekati po neka. I to je sasvim dovoljno da ovaj period čini malko napornijim nego ostale periode našeg života.

Koliko god imate oslonac u vidu voljenog muža, familije, prijatelja, može vam se često učiniti da ste same. Da bijete neke svoje bitke. Da samo vi vidite nešto što svima promiče. Da se samo vi osećate tako kako se osećate. U neku ruku, ovo je istina. Postali ste majka. U vama se stvorio još jedan svet koga ranije nije bilo, i sa kojim se vi polako upoznajete. Svaka majka prolazi kroz to na sebi svojstven način.

Na dan kada se rodila vaša beba, rodile ste se i vi. A verujte mi, to je zapravo divna vest.

Dakle, ovo vreme je period izrazitih promena, ali i period najveće izolovanosti vas kao osobe od ostatka sveta, jer prosto beba zahteva svo vaše vreme i pažnju. O ovome se veoma malo govori, jer niko ne želi da ističe manje lepe strane majčinstva. Nije to jedini razlog. Žene često prikrivaju ovo sve da se slučajno ne bi prikazale svetu kao nesrećne, kao one koje se ne snalaze u novoj ulozi, nezahvalne, itd., spisak bi bio podugačak. Žene su takođe sklone da se mere sa drugim ženama, priznale to ili ne. Radile to svesno ili nesvesno.

Bilo kako bilo, nemojte se zavaravati i pomišljati kako je nekome sve ovo lako. Jer nije.  Svakome uloga roditelja u kojoj se nikada ranije nije našao  padne manje ili više teško. A roditeljstvo je putovanje za čitav život, ne postoji magični način da ga jednom za svagda savladamo.

U periodu od godinu dana vrlo je verovatno da ćete izgubiti svoj komfor, brojne sate sna, neke prijatelje, možda čak i posao u našoj zemlji, slobodno vreme, balansiranu ishranu, vreme za druge, itd. U najgorem scenariju možete se nakon nekog vremena pogledati u ogledalo i zapitati se : Ma ko je ova osoba?

I to je normalno. Nemojte da vas ovo ni najmanje obeshrabri.

Ovo vreme vašega života je vreme istinske transformacije. Iskristalisaće vam se sve ono što je zapravo važno za vas:

  • Šta zaista želite u životu;
  • Na šta ste do sada gubili vreme;
  • Ko su za vas pravi prijatelji i sa kakvim osobama želite da provodite svoje dragoceno vreme;
  • Kakva osoba želite da budete;
  • Kakvim poslom želite da se bavite;
  • Koliku je važnost zdravlja za vas i vašu porodicu, itd.

Da, sve će vam ovo doneti blagoslov zvani beba. Doneće vam priliku za novi život, tako što će vam na trenutke pomeriti tlo pod nogama.

Uz sve ovo, dobićete ljubav koja ne poznaje granice, nežnosti do neba, motivaciju da postignete mnogo više nego ikad, trenutke čiste radosti, poljupce i neke nove mirise kojima uvek želite da se vratite, mekanu glavicu za maženje i ručice koje samo vas čekaju.

Bićete spremnije za život nego ikada pre, jer, majčinska ljubav je sila nad silama.

Kada se sve zbroji, ne možete biti na gubitku zar ne?

Zato glavu gore mama, i samo hrabro u nove pobede.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: