BORAVAK U BETANIJI NAKON POROĐAJA

U prethodnom tekstu, koji možete pročitati klikom na sledeći link: https://mamanisisama.com/2019/05/22/iskustvo-porodaja-u-betaniji-2018/, pisala sam o mom iskustvu porođaja u Betaniji. Sada želim da vam napišem nešto detaljnije o samom boravku u bolnici i svemu što vas očekuje tokom istog.

Kada nakon porođaja provedete dva sata odmarajući na porođajnom stolu, ukoliko je sve u redu, odvode vas u sobu u kojoj ćete provesti naredne dane. Koliko ćete biti tamo zavisi od vašeg stanja i od stanja vaše bebe, ali porodilje se puštaju već nakon dva, tri dana ukoliko je sve kako treba.

Ja sam bila smeštena u sobu koja je bila dvokrevetna, a kupatilo je bilo zajedničko za našu i susednu sobu. Međutim, ima soba u kojima boravi daleko više porodilja.

Kada vas doguraju na krevetu, moraćete da ustanete, što možda neće biti lagano, da odete do toaleta, i vratite se nazad u krevet. Ovo je verovatno jedini put kada ćete imati pomoć da obavite to sve. Nakon toga se očekuje da ležite i mirujete, a to je otprilike i jedino što ćete moći da radite.

Nisam sigurna kada vam donose vašu bebicu, da li zajedno sa vama, jer tamo važi baby frendly program, ja nisam imala tu sreću, jer je Teodor morao da boravi na odeljenju polunitenzivne nege. U svakom slučaju, sa vama će biti i vaša beba.

Bebe se smeštaju u male krevetiće pored vas, i sestre se uglavnom mnogo ljute ukoliko ih držite na krevetu pored sebe, upozoravale su stalno da to ne radimo pošto zbog toga što smo iscrpljene postoji verovatnoća da utonemo u san i da beba padne s kreveta. Dakle, krevet delite sa bebom samo kada je dojite. Dojenje i hranjenje beba je na svaka tri sata. Sestre pomažu kad vam je potrebno oko presvlačenja beba, odvedu bebu na sunčanje kada je vreme i ukoliko bebino stanje to zahteva, i daju im adaptirano mleko nakon podoja. Majke zapravo tu nemaju nikakav uticaj, i one se vrlo malo pitaju o tome da li žele da se njihovoj bebi da adaptirano mleko.

Teodora nisam videla na više od 15 minuta tokom prva dva dana. Zbog toga što mi je završetak porođaja bio traumatičan i što sam bila odvojena od njega, poslali su psihologa da porazgovara sa mnom. Ljubazna doktorka je pokušala da mi objasni da će sve biti u redu, i da naša odvojenost nije nikakva prepreka za uspostavljanje veze između nas.

Pedijatri dolaze jednom dnevno da pregledaju vašu bebu, ili ukoliko je vaša beba na poluintenzivnoj, da kažu kakvo je njeno stanje. Vizita, ili vreme kada vas posećuju lekari ginekolozi, se obavlja ujutru oko 8, i sestre na odeljenju vas svakodnevno bude već pre 6, da biste na vreme ustale, istuširale se i pospremile sobu. Ako je sa vama vaša beba, svakako je prvi podoj u 6 sati.

Tokom boravka u bolnici, 3 puta dnevno sestre će vam meriti temperaturu i pritisak, da bi to sve zabeležile u vaše liste. Moguće je da će nekada doći i da vam pregledaju ranu ili naprskaju antiseptik. Takođe sestre su tu da vam pomognu oko dojenja i da vam odgovore na pitanja vezano za to, bar su to radile za vreme mog boravka tamo. Pregledaće vam grudi, pokazati šta i kako najbolje da uradite. Sestre su nam izlazile u susret i davale nam tablete protiv bolova ili za umirenje, ukoliko smo se požalile da nas rane mnogo bole.

Što se tiče donošenja stvari, bilo ko od vaše porodice može da vam donese šta god vam zatreba. Vaša porodica predaje stvari sestrama i obavezno na njih naznače ime, i one vam to donose kad stignu. Kada smo pitale da li mogu da odnesu naš prljav vešda bi porodica ponela kući, odgovor je bio da im dobacimo kroz prozor. To smo i radile.

Dakle, posete u Betaniji svakako nisu dozvoljene, i ko god dođe da vidi bebu, videće je samo preko ekrana.

Kada je ishrana u pitanju, dobijate tri obroka. Za doručak se dobijao jogurt, kiselo mleko, mladi sir, hleb i marmelada i sl. Za ručak kuvana jela, meso i neko povrće, i svaki dan supa. Za večeru nešto slično doručku. U svakom slučaju, ishrana nije bila loša, ali ja zaista nisam mogla da jedem tada više od tri zalogaja.

Nakon dva dana na ovom odeljenju gde važi baby frendly program, ja sam prebačena u prizemlje, na odeljenje gde borave majke sticajem okolnosti razdvojene od beba. Boravila sam takođe u dvokrevetnoj sobi koja ima svoje kupatilo. Ono što vam nisam rekla kroz tekst, je da očekujete da vam u bolnici bude zaista toplo, jer je temperatura prilagođena bebama. Na ovom odeljenju, gde smo bile same, mogle smo slobodno da provetravamo koliko želimo, a zatvarale smo prozor kada bismo znale da uskoro stižu bebe na podoj i da je potrebno da soba bude topla.

Ovde na prizemlju su nam već sve stvari ubacivali kroz prozor, i mnoge mame su kroz prozore razgovarale sa svojim muževima, porodicama, i to nikome nije smetalo.

Ono što je važno, je da se na odeljenju postoji pult na kome se nalaze sterilne čašice i trakice za lepljenje imena na njih, a one su naravno da bi majke izdajale mleko. To mleko se nosilo bebama i davalo redovno. Takođe, ukoliko koristite pumpice za izdajanje ili veštačke bradavice, svaki dan vam je omogućena njihova sterilizacija u određeno vreme.

Za razliku od moje katastrofalne priče o porođaju, za medicinsko osoblje koje radi na odeljenjima imam samo reči hvale. Svi su bili vrlo ljubazni, pomagali su nam koliko im vreme dozvoljavalo, i uvek nam je neko bio dostupan.

Nadam se da sam napisala sve što je potrebno da biste znali šta vas očekuje u porodilištu, i da će vam ovaj tekst biti koristan.

Do sledećeg čitanja, pozdrav od Renate!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: