NEŽELJENI PREKID DOJENJA

Svi znamo da je majčino mleko i sam proces dojenja jedan od najlepših i najvažnijih poklona koje majka može da podari svome detetu. To je naučna činjenica.  

A šta raditi kada sve krene po zlu? Verujem da mnoge majke muči ovo pitanje.

Brojne su prepreke koje mogu da se nađu na putu do uspešnog dojenja: nedovoljna proizvodnja mleka, bolne grudi, ragade (ranice) na dojkama, uvučene ili ravne bradavice, neprihvatanje dojke od strane bebe, prevremeno rođenje bebe, itd.

Često treba da prođe određeni period od rođenja deteta kako bi se sve stabilizovalo, kako bi majka i beba stekle rutinu, i kako bi majka uspešno savladala tehnike pravilnog dojenja. Zapravo, mnoge žene dok se ne porode i ne znaju da je proces dojenja jedna čitava mala nauka.

Ipak, većina žena zaista želi da doji svoju decu. Zaista ne postavlja pitanje koliko je to nekad mukotrpno. I pored svih prepreka, one su srećne jer doje svoje dete i rade to sa uživanjem.

Ja sam bila jedna od tih žena.

Dok sam bila u bolnici, Teodora su mi tek treći dan doneli na podoj. Bila sam presrećna jer moja malena kiflica konačno može da bude pored mene. Teodor je vrlo uspešno sisao. Morala sam da koristim veštačke bradavice, ali to za malenog nije bio nikakav problem.

Tako je bilo i naredna tri meseca. Podoje smo imali na svaka 2-3 sata, i sve je bilo u najboljem redu. Imala sam dovoljno mleka. Nikada nisam poželela da mu dam adaptirano.

Kada je Teodor napunio tri meseca, ja sam imala tu nesreću da me zadesi trovanje hranom. Vrlo sam malo jela, i nisam imala nikakav apetit još od trudnoće, ali pojela sam toga dana poručenu hranu. Hranu iz restorana iz kojeg smo često poručivali. U pitanju je bio rižoto s gljivama.

Neću vam pisati o svim simptomima koje sam doživela, ali ću vam reći da sam primila 2l infuzije te noći i preležala je na infektivnom odeljenju. Pustili su me kući samo zato što sam imala malu bebu. Narednih nedelju dana sam bila potpuno malaksala i jedva sam unosila nešto hrane.

Sve ovo je za posledicu imalo potpuni gubitak mleka.

Ne mogu vam opisati koliko sam bila očajna, koliko sam sebe krivila, koliko sam se osećala užasno. Toliko sam želela da dojim svoje dete, a to više nije bilo moguće. Plakala sam danima, falio mi je taj bliski kontakt sa mojim detetom. Mrzela sam sve flašice. Mrzela sam da vidim ono pakovanje adaptiranog mleka. Osećala sam kao veoma loša majka.

Mučila sam sebe nedeljama razmišljajući o svemu dok nisam konačno shvatila sam da to ne vodi ničemu.

Došlo je vreme da prihvatim da ću biti majka koja će od sada pa dokle god bude trebalo davati detetu formulu. I to je za mene bilo izuzetno teško, ali sam na kraju uspela.

Prvo sam morala da prihvatim činjenicu da se desilo to što se desilo. Da ja nemam kud nego da prihvatim situaciju koja me zadesila. A onda sam morala da prestanem da krivim sebe. Da jednom za svagda kažem, ok Renata, nećeš dojiti svoje dete ali nisi kriva za to. Nisi htela to. I volećeš svoje dete najviše na svetu čak i ako ga ne dojiš, a to je najvažnije od svega – LJUBAV.

Da, jako su me bolele reči drugih žena. Kada mi kažu da je još jako mali. Kada mi kažu da adaptirano mleko baš i nije najzdravije. Kada mi kažu sve što ne treba da kažu. Kada me nepoznati prolaznici pitaju da li moje dete sisa. Bolelo je, ali je prošlo. Onog momenta kada sam shvatila da moju ljubav, moju pažnju, moju topline, i sve što pružam mojoj bebi, niko ne može da zameni.

Mazili smo se i kada je pio iz flašice. Držala sam ga u naručju dugo kao kada sam ga dojila. I on je bio zadovoljan. Njemu je bilo važno da oseća moju ljubav i prisustvo.

I od ljubavi se raste. Zaista. I to je naučna činjenica.

O uticaju majčine ljubavi na razvitak deteta možete naći mnogo informacija ako budete samo malo guglale.

Zato drage mame, volite vaše bebe. Ne krivite se. Ne tugujte za onim što ne možete da vratite. Već budite tu i sada.

Puno pozdrava od Renate!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: