ZAŠTO NE TREBA DA VAM BUDE VAŽNO KAKO IZGLEDATE NAKON POROĐAJA

Drage mame, danas želim da napišem nešto na temu izgleda nakon porođaja. Inspiraciju za to pronalazim svuda, ali najviše na društvenim mrežama.

Došlo je vreme kada su žene previše opterećene već tokom same trudnoće kako će izgledati kada se porode, pa čak i da li dovoljno dobro igledaju dok su u drugom stanju. Došlo je vreme kada se na socijalnim mrežama mame takmiče koja izgleda mršavije i lepše nakon porođaja, i koja je ranije otišla u teretanu.

Došlo je vreme kada žene trpe veliki pritisak i mere se sa svima drugima. Vreme kada žene sumnjaju jako u sebe zbog nekih ideala koji su nerealni i nedostižni. I nepotrebni.

Zato ću da napišem delić onoga čega jedna žena treba da se seti kad god postane nezadovoljna i opterećena svojim izgledom nakon porođaja:

 1. Vaše telo je toliko savršeno da je omogućilo stvaranje novog života.
 2. Nosile ste u sebi jedno biće 9 meseci i omogućile mu savršene uslove za razvitak.
 3. Vaša kičma je nosila mnogo veću težinu nego ranije, i uspešno je obavila taj zadatak.
 4. Vaše telo je donelo na svet maleno stvorenje. Na koji god način da je beba stigla, vaše telo samo zna kako da se regeneriše nakon porođaja.
 5. Nakupile ste kilograme viška. NEKA STE! Trebaće vam! Kilogrami su tu zato što možda nećete stići redovno da jedete, biće vam potrebna energija, i biće vam potrebne te zalihe za stvaranje mleka. To je proces koji nam je dala majka priroda, prigrlite taj višak i radujte se.
 6. Verovatno imate nakupljene vode u organizmu. Takođe nešto što se prirodno dešava kod žena, uglavnom zbog izmenjene cirkulacije i još mnogo toga. Nestaće, proćiće. Zaboravite na to!
 7. Kako god da izgledate same sebi, za vaše dete vi ste savršena majka. Budite savršene i sebi.
 8. Srećna i zadovoljna mama je uvek lepa mama.
 9. To što vi primećujete i najmanju promenu na svome telu, ne znači da je primećuju i drugi. Budite blage i nežne prema sebi.
 10. Ako ste zdrave, ako je sa vama i sa vašom bebom sve u redu, budite srećne i budite u miru. Dolazi vreme kada ćete verovatno najmanje stizati da brinete o svom fizičkom izgledu. I to zaista ne treba da vam bude važno. Majke sijaju iznutra.
 11.  Najlepši ukras koji nosite na sebi od sada će biti vaša beba.
 12. Zavolite vaše podočnjake, oni pre vas kažu svima: Da, ja sam mama.
 13. Ljubav će vas ulepšati više nego bilo šta. Ljubav će biti urezana u sve vaše pokrete, u vaše izražavanje, u vaš odnos prema svetu, zračićete ljubavlju kojom niste do sada.
 14. Ako se brinete da li ste i dalje privlačne svom partneru, prestanite. Ništa ga neće naterati da se ponovo zaljubi u vas više od same činjenice da ste mu rodile dete. On će vas videti u nekom novom svetlu, i bićete mu privlačnije i lepše nego ikad pre.
 15. Ne poredite se sa drugim ženama. Svaka je jedinstvena i posebna. Svako telo je unikat. Poštujte baš ono koje je vama dato. To je jedino što ima smisla.
 16. Vreme od rođenja bebe do prvog rođendana će vam proleteti velikom brzinom. Dani će vam biti dugački a godina kratka. Zato uživajte i posvetite se tome da budete u sadašnjosti. Kada za godinu dana pogledate vaše fotografije nakon porođaja, biće vam toplo oko srca i čestitaćete same sebi na svemu što ste prošle.

Budite zahvalne. Sebi. Svome telu. Procesu stvaranja. Ženstvenosti. Prirodi. Životu. Majčinstvu.

Povezanije ste sa sobom više nego ikad. Živite u zahvalnosti. Ona je ključ radosnog života.

Puno pozdrava od vaše Renate!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: