SEKSUALNI ODNOSI NAKON POROĐAJA

Drage mame, sigurno ste primetile da volim da biram teme o kojima žene najčešće međusobno ne razgovaraju. Danas imam za vas baš jednu takvu temu, a tiče se seksualnih odnosa nakon porođaja.

Sigurno se svaka žena već tokom trudnoće zapita kako će sve to izgledati nakon što se porodi, kako će se osećati, kakva iznenađenja je sve čekaju. Znate i same, tokom devet meseci naše telo se promenilo.

Nakon porođaja, osim što će veliki broj žena imati ranu od epiziotomije (u najboljem slučaju samo to), doćiće do mnogih hormonskih promena koje ponovo menjaju sve u našem organizmu.

Zbog svega toga ću da napišem spisak onih stvari, prijatnih ili neprijatnih, koje možete očekivati vezano za vaš seksualni život nakon što se porodite.

 1. Seksualni odnosi se ne preporučuju u period od bar 6 nedelja nakon porođaja. To je neko optimalno vreme koje je potrebno da zarastu sve rane i ranice, da se grlić materice regeneriše, da prestane kravarenje, itd. Ipak, ovaj proces je vrlo individualan i najbolje je sačekati zeleno svetlo ginekologa.
 2. Rana od epiziotomije može da bude vaša muka jako dugo. Ako imate sreće možda je ne budete ni imali. Ja sam bila od onih koje nisu mogle da sede ravno dva meseca nakon porođaja, i još uvek vrlo često osećam mesto reza. U svakom slučaju, dokle god imate ranu, verujem da seks neće biti jedna od stvari o kojoj ćete razmišljati.
 3. Dojenje će dovesti do pada estrogena, a pad estrogena do vaginalne suvoće. Dokle god dojite bebu, možete očekivati ovakvu vrstu izazova. Ako do sada nikada niste imale potrebu da koristite lubrikante, možda je vreme da sada posegnete za njima da vam seksualni odnosi ne bi bili bolni.
 4. Seksualni odnosi na početku će verovatno biti neprijatni. Vaše telo tokom porođaja je pretrpelo traumu i moguće je da će seksualni odnosi biti bolni neko vreme. Ukoliko to stanje potraje duže, najbolje je obratiti se ginekologu.
 5. Manjak energije koji se prirodno javlja nakon porođaja imaće zasigurno uticaj na seksualnu želju. Normalno je da budete iscrpljene i da vam u ovom periodu baš i ne bude do seksualnih aktivnosti. Vaš partner treba da ima razumevanje za to.
 6. Vaše emocije nakon porođaja variraju na skali od jedan do deset. To je u redu. Verovatno je vaš um u potpunosti usmeren na vašu voljenu bebu, imate razna pitanja u glavi, brige, strahove, itd. Dajte sebi vremena i ne forsirajte se na nešto što ne želite. Poradite sa partnerom više na opuštanju i pokušajte zajedno da uživate u momentima mira (kada uspete). Ovo je vreme kada ćete možda u jednom momentu želeti odnos sa partnerom, a u sledećem želeti da se samo udalji od vas. Ne brinite, većina žena prolazi kroz to.
 7. Možda se nećete osećati privlačno nakon porođaja i možda će vam to biti prepreka da stupite u seksualni odnos. Što pre se vratite nekoj svojoj rutini i počnete da radite bar malo stvari i sitnica zbog kojih se osećate dobro, i vaše samopouzdanje će se popraviti. Većina žena se više oseća kao fabrika mleka nego što se oseća seksi. Proći će.
 8. Seks će postati manje spontan. Kada dođe beba, seks je nešto što zavisi od toga koliko i kad vam je ostalo uopšte vremena. U najmanju ruku. Zahteva planiranje, zahteva da se potrudite kada ste oboje umorni, zahteva prilagođavanje. Manje romantike zasigurno vas čeka neko vreme. Ono što je veći problem je to što će se često desiti da prosto izgubite i želju i volju za seksom jer stalno morate da smišljate strategije za njegovo ostvarivanje.
 9. Manjak seksualne želje nakon porođaja može da se javi i kod žena i kod muškaraca (ovo jednako važi i za period trudnoće). Bolovi, traumatičan porođaj, sve što žena preživi za kratko vreme može da dovede do toga da zaista ni ne pomišlja na seksualne odnose. To je normalno i prolazno stanje. Kod muškaraca, koji se nakon porođaja obično šokiraju kada ugledaju svoje malo čudo ( iako je žena trudna 9 meseci), dolazi do eksplozije emocija i presabiranja svega što su znali do tada o životu. Preplavljujući talas odgovornosti je nešto s čime se žene susreću još u trudnoći, a muškarci obično tek kada se beba rodi. Tako i kod njih može da dođe do neke vrste blokade kada prosto nisu zainteresovani za seks, jer su emotivno destabilizovani.
 10. Možda ćete osećati veću seksualnu želju zbog nove vrste povezanosti sa partnerom. Možda ćete partneru odjednom postati neodoljivo privlačne jer ste sada majka njegovog deteta, i povezuje vas još nešto više od vaše ljubavi. Ovo je najbolji scenario koji vas može dočekati, pogotovo ako nemate silne prepreke prethodno navedene.
 11. Strah od seksualnog odnosa nakon porođaja je nešto što takođe mnogo žena proživljava. Nekim ženama prosto nakon svih procedura koje prođu tokom porođaja nije prijatno da se išta više približava njihovom intimnim delovima. Strah može da se javi i zbog toga što žena ne želi da ponovo ostane u drugom stanju, najčešće ukoliko je porođaj za nju bio nešto jako traumatično i ne želi ni da zamišlja da mora ponovo to da proživljava.
 12. Osećaj možda neće biti isti kao pre. Mozda ćete osećati kao da ste više utrnute, neosetljive, preosetljive, uže, šire, labavije, suvlje, itd. Neki od ovih problema nažalost mogu biti i trajni, ukoliko se ne podvrgnete nekim korekcijama.
 13. Vaš polni organ će možda izgledati drugačije nego pre. A možda i ne. Zavisi mnogo od vašeg porođaja. Ovo je nešto što najmanje treba da vas optrećuje ukoliko je sve u redu.

Kao što vidite drage mame, i buduće mame, puno je faktora koji određuju kakav će vaš seksualni odnos nakon porođaja biti. Ono što je najvažnije je da RAZGOVARATE SA PARTNEROM o svemu što vas muči, i da imate razumevanja jedno za drugo. Nemojte se stideti, otvoreno sa njim razgovarajte o svemu. Isto tako, postavite sva pitanja koja vas muče vašem ginekologu, on će vam dati odgovore.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan, puno pozdrava od Renate!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: