10 STVARI ZA KOJE BIH VOLELA DA MI JE NEKO REKAO PRE NEGO ŠTO SAM RODILA DETE

Drage mame, i sve one koje ćete to uskoro postati, već par dana razmišljam o ovome i došlo je vreme da izađe van moje glave. Želim da podelim sa vama moje misli kako bi možda nekoj trudnici olakšala da se pripremi na dolazak bebe, ili učinila da neka mama samo kaže: Da, i ja.

Kroz svo vreme koje sam provela u majčinstvu (nije mnogo, da se razumemo), uvidela sam da je osnovni problem među ženama manjak iskrenog razgovora pre svega. Manjak empatije. Manjak razumevanja. I velika količina osuda.

Iz svih navedenih razloga, informacije koje bi trebale da se prenose i koje bi bile korisne, vrlo slabo se šire. A potrebne su svima.

Neću više dužiti, jer, sve vam je jasno. Krenuću sa nabrajanjem 10 stvari za koje bih volela da mi je neko rekao pre nego što sam rodila dete.

 • BOL NA POROĐAJU JE TOLIKO JEDINSTVENA DA SE ZAISTA ZABORAVI.

Bol se zaboravi zbog toga što nema sa čime da se uporedi, te ne može ni ostati urezana kao takva u našem umu. Doživljaj svega toga je ono što se pamti.

 • POROĐAJ JE JEDAN JEDINSTVENI ČIN KOJI MOŽE DA OBELEŽI OSTATAK TVOG ŽIVOTA.

Mnoga istraživanja govore u prilog ovome. Od toga kakav je naš porođaj zavisiće svašta: odnos sa bebom, odnosi sa drugim ljudima, a u najvećoj meri odnos sa nama samima. Zavisiće kompletan oporavak, naša tranzicija, atmosfera narednog vremena.  Šta je ono što mi žene možemo da uradimo po tom pitanju? Da se pripremimo najbolje što možemo i za porođaj i za period postpartuma. Nekada to znači prihvatiti da su neke stvari možda i van naše kontrole, prihvatiti da moramo biti i fleksibilne i pokušati pronaći unutrašnji mir. Nije dovoljno samo čitati knjige i ići na predavanja o porođaju.

 • NAJVIŠE ĆE TE POVREDITI TVOJA OČEKIVANJA.

Očekivanja su ono što nas majke najviše koči i čini nas nesretnima. Teško je ponekad to priznati. Ovo je vreme kada se mnogo dobija, ali mnogo i gubi. Što više očekujemo, više se izgubljeni u svemu i nađemo. Ako u startu prihvatimo i shvatimo da će period od dolaska bebe na svet verovatno biti jedan buran, turbulentan, haotičan i neuredan period našeg života, pola posla smo već uradile. Sve će izgledati manje strašno.

 • NEĆEŠ SPAVATI SKORO PA UOPŠTE PRVIH MESECI, OSIM AKO IMA KO DA TE ZAMENI.

Niko ne želi da plaši buduće mame sa ovakvim činjenicama o majčinstvu, ali da mi je neko rekao do koje mere neću spavati, ja bih se zaista mnogo bolje organizovala. Ako ne znate da će vaša beba u prva tri meseca imati verovatno grčeve, ili žuticu, ili i bez toga sikiti na svaka dva tri sata i tražiti vašu blizinu, količina nespavanja će za vas biti poput jednog iznenadnog šamara.

 • Bez obzira na prethodnu stavku: TVOJ SAN TREBA DA TI BUDE PRIORITET.

Kad god imate izbor, izaberite san. Kad god imate i pola sata na raspolaganju i rastrzane ste šta pre da uzmete da radite jer imate priliku, izaberite san. Ništa nije toliko važno i sve drugo će vas sačekati. Vaše telo ne čeka.

 • POROĐAJ I POSTPARTUM MOGU BITI OKIDAČI ZA PONOVNO PROŽIVLJAVANJE NEKIH TRAUMA  I ZA POJAVU MENTALNIH POTEŠKOĆA.

U ovom periodu na površinu mogu „odjednom“ da isplivaju sve one stvari koje su u nama godinama bile naizgled mirne, odbolovane. Ovo je neizmerno važno, a o tome niko ne želi da priča. Bilo bi sjajno kada bi svaka žena otišla već tokom trudnoće na razgovor kod psihologa, ili nekog drugog stručnjaka. Ne zbog toga što ima neki problem, nego zbog toga da do problema ni ne dođe. Zbog svoje mentalne higijene. Zbog toga što voli sebe i dete koje nosi. Ako postoji bilo kakav problem, pomoć stručnjaka je neophodna.

 • BIĆEŠ EKSTREMNO RANJIVA.

Ovo je vreme kada niko ne treba da izigrava superženu, supermamu, da sa ponosom govori „Mogu ja to sama“, itd. Ovo je vreme kada treba da prihvatimo svoju ranjivost, našu ženstvenu stranu, i da potražimo zaštitu i pomoć. Ovo je najnežniji period tokom našega života, i trebalo bi da se tako i postavimo, uprkos standardima društva i naše sredine.

 • MOZAK JEDNE MAJKE TOKOM PERIODA POSTPARTUMA PROLAZI KROZ PERIOD VELIKE PLASTIČNOSTI, I TO JE PERIOD KADA ŽENA IMA OGROMNU SPOSOBNOST UČENJA NOVIH VEŠTINA.

U ovom periodu se u mozgu stvara mnoštvo novih sinapsi. Ovo je fenomenalna činjenica i divna vest za sve majke. Međutim, ono što većina majki ne zna je da je naš mozak tada predodređen da uči veštine ( kao što je npr. dojenje), a ne lekcije iz knjiga. Dakle, upija praktična znanja! Da bismo naučile veštine, moramo mnogo puta da pokušamo i pogrešimo. Manje čitanja, i slušanja, više primene i prisutnosti.

 • SAV NOVAC KOJI POŽELIŠ DA POTROŠIŠ NA SLATKE JASTUČIĆE, POSTELJINU ILI NOVE STVARI, SAČUVAJ ZA DODATNU POMOĆ U KUĆI.

Da sam samo znala ovo ranije. Bebi ne trebaju markirana kolica, fensi odeća, dekorisana soba, ili šta god nama majkama sve padne na pamet u ovom periodu. Međutim, treba joj itekako odmorna i srećna, smirena majka, i otac naravno. Radije uložite u to da vam neko ispegla pelene i skuva ručak, dok vi u miru spavate s bebom, nego što kupujete nepotrebne stvari. Zapravo, bilo bi najbolje već tokom trudnoće ostaviti koji dinar sa strane baš za period postpartuma.

 • DOJENJE JE TEŠKO.

Nekim majkama nije. Nekim majkama ovo iskustvo ide vrlo glatko. Međutim za većinu je ovo mukotrpan posao o kome nisu bile ni dovoljno informisane. Dojenje je neopisivo iskustvo koje kod nas majki izaziva navalu oksitocina i čini nas da padamo u nesvest od zaljubljenosti. Ali nekada padamo u nesvest i od umora, ispumpavanja mleka, i svega drugog što uz njega ide.

 • OSEĆAĆEŠ SE MOŽDA IZOLOVANO, PREPLAVLJENO, ČUDNO, DRUGAČIJE, NESHVAĆENO, ODSEČENO OD OSTATKA SVETA, ZAROBLJENO.

Sve ovo je normalno. Razgovor sa bliskim osobama je od neizmerne važnosti kada su u pitanju ove emocionalne promene kod nas majki. Razgovarajte. Ne zatvarajte se u sebe.

Imala bih još toliko toga da napišem, ali ostatak ću nekom drugom prilikom. Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi i da ćete se osećati manje same nakon čitanja.

Veliki pozdrav od mene!

4 thoughts on “10 STVARI ZA KOJE BIH VOLELA DA MI JE NEKO REKAO PRE NEGO ŠTO SAM RODILA DETE

Add yours

 1. Joj hvala ti, čak sada mogu razumijeti poneke „monstrume“ od tih žena (znači rođakinje, prijateljice). Mene kao nerotkinju većina njih bi streljala. A sve je to zbog nerazumijevanja, moga idealiziranja i njihove ranjivosti, neispavanosti. Volim ova realna promišljanja, a ne babske nebuloze o perfekciji i uzvišenosti majčinstva.

  Sviđa mi se

 2. Divno je biti mama. Iskreno, meni je najviše nedostajalo dok su bili bebe to što sam morala da se odreknem nekih stvari koje volim (planinarenje, pisanje…). U potpunosti razumem žene koje ne žele da imaju decu, jer je to jedan veliki korak, gde život automatski menja iz korena. Bilo kako bilo, svako ima pravo na svoj život, žene imaju prava da biraju da li žele ili ne žele da rađaju, to je stvar lične prirode i podržavam obe solucije 🙂

  Sviđa mi se

 3. Jeste divno ❤ I ja sam uvek i pre nego sto sam rodila dete govorila upravo to sto ste vi napisali – nije sve za svakoga i ne mora da bude majka onaj ko to ne zeli. Sve je u redu i sve je stvar izbora 😊
  No, kada sam pisala ovo, imala sam na umu one momente kada sam se zapitala- zasto mi ovo niko nije rekao? 🙂
  Hvala vam sto ste procitali ❤

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: