HIPOTIREOZA I SVE ŠTO VAM O NJOJ NIKO NE GOVORI (1.DEO)

Nedavno sam išla na redovan godišnji pregled kod ginekologa, i kada me je doktorka kao i uvek pitala da li pijem neke lekove, rekla sam – Da, da, već godinama pijem Eutirox. Na to mi je ona odgovorila – Svaka druga žena to danas pije.

Ne znam koji su zvanični podaci o ovom oboljenju u svetu, ali sam prilično sigurna da ono što je ona rekla ni nije tako daleko od istine. Jako puno ljudi, a prvenstveno žena, pati od hipotireoze.

Koliko god da je česta, hipotireoza može biti veoma podmukla bolest. Hipotireoza utiče na čitavo telo i sporo napreduje. Nekada se teško prepoznaje jer u početku liči na mnoge druge bolesti, često je udružena sa drugim bolestima, a može biti i deo drugih bolesti. Ipak, kada se na nju posumnja, ona se lako potvrđuje testom krvi i pregledom kod endokrinologa, i uz odgovarajuću terapiju relativno lako se drži pod kontrolom kod većine bolesnika.

ŠTA JE ZAPRAVO HIPOTIREOZA?

Veoma jednostavno, laički rečeno, hipotireoza predstavlja usporen rad štitaste žlezde.

A ako zađemo dublje u patologiju, mehanizam zbog kojeg dolazi do ovog oboljenja je daleko komplikovaniji.

Hipotireoza je poremećaj metabolizma koji nastaje kad se smanje koncentracije T3 i T4 hormona. Tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) su dva osnovna hormona štitaste žlezde. Oni su pod kontrolom hormona hipofize tireotropina (TSH). Ukoliko se smanji lučenje T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH kako bi se štitasta žlezda stimulisala na rad da bi se nadoknadio nedostatak hormona. Zbog toga je kod osobe kod koje se posumnja na hipotireozu često dovoljna samo krvna analiza TSH hormona kako bi se ona dokazala (Nivoi TSH u krvi su povećani u slučaju bolesti).

Osoba koja ima hipotireozu u globalu ima jako usporen metabolizam i svi simptomi potiču od toga.  Hormoni štitaste žlezde stimulišu bazalni metebolizam i stvaranje toplote, povećavaju sintezu proteina, metabolizam ugljenih hidrata, masti, razgradnju holesterola i povećavaju minutni volumen srca, utiču na razvoj centralnog nervnog sistema, stimulišu okoštavanje, povećavaju lučenje hormona rasta, utiču na budnost, reagovanje, čulo sluha, sposobnost pamćenja i učenja, imaju važnu ulogu u reproduktivnim funkcijama muškarca i žene, i u trudnoći.

Kao što vidite, ona utiče na ceo organizam, i zbog toga su simptomi koji se javljaju veoma raznoliki  i mnogobrojni.

Ako na jednostavniji jezik prevedem sve što je prethodno navedeno po pitanju simptomatologije, hipotireoza se vrlo često manifestuje kroz sledeće simptome:

 • Gojenje
 • Pospanost
 • Usporenost
 • Zatvor
 • Depresivno raspoloženje
 • Anksioznost
 • Zaboravnost
 • Umor
 • Glavobolja
 • Usporen rad srca
 • Nizak pritisak
 • Bol u mišićima 
 • Otečeni kapci 
 • Oteklo lice
 • Zimogrožljivost 
 • Smanjno znojenje
 • Pad libida
 • Opadanje kose
 • Suva koža
 • Bledonarandžasti dlanovi 
 • Bledonarandžasti tabani 
 • Promuklost, itd.

Postojanje simptoma kod svakoga je veoma individualno, dakle, možete ih imati tri, a možete ih imati sve.

KAKO SE KOD MENE MANIFESTOVALA HIPOTIREOZA?

Ja sam bila relativno mlada kada su počeli da mi se javljaju simptomi (21, 22 godine), i trebalo je dugo vremena da neko uopšte otkrije šta se sa mnom dešava. Ono što mi je ostalo najviše u sećanju iz perioda kada me je bolest “slomila”, bio je neverovatan pad energije, depresivno raspoloženje, i nesposobnost pamćenja.

Nisam imala snage za dnevne aktivnosti, nisam mogla da upamtim ni jednu lekciju koju sam trebala, odložila sam sve ispite zbog toga što sam počela ekstremno da zaboravljam, i generalno sam se osećala veoma loše. Ono što je bilo interesantno kod mene je što me je zaobišao jedan od najčešće prvih pokazatelja hipotireoze – gojenje. Ali, u mom slučaju je to bilo tako samo zbog toga što sam ja izgubila volju i da jedem.

Kada sam konačno došla do moje dijagnoze, trebalo je otprilike 3 meseca da se nivoi hormona poprave i vrate u okvire referentnih vrednosti uz terapiju. Nikada nisu bili idealni, ni pored terapije, i uvek je nivo TSH u krvi bio na gornjoj granici.

Pošto sam bila veoma mlada, slepo sam slušala doktore, koji vam najčešće neće reći da osim konvencionalne terapije postoje načini da pomognete sebi. Informacije koje većina doktora pruža su veoma šture, pa tako ljudima koji se sami ne upuste u istraživanje o lečenju ove bolesti ne preostaje ništa drugo nego da piju tablete i nadaju se da će im samo to biti dovoljno da reše problem. Obično takav jednostrani pogled na ovu bolest nije dovoljan, i ja sam to i sama otkrila godinama kasnije.

Ono što vam lekari takođe neće reći je da hipotireoza može da ima značajan(čitaj:ogroman) uticaj na vase psihičko stanje. Može se javiti:

 • upadljivo usporavanje svih mentalnih procesa, pospanost
 • progresivni gubitak inicijative i interesa za svakodnevne aktivnosti
 • bezvoljnost, anksioznost, napetost, razdražljivost, promene raspoloženje
 • sniženo raspoloženje, preterana zabrinutost, ponekad do paranoidnih razmera
 • smetnje koncentracije i pamćenja
 • mišljenje je često poremećeno, smeteno
 • opšte intelektualno zakazivanje, itd.

Znam da ovo zvuči zastrašujuće, ali smatram da je bolje biti informisan nego živeti u neznanju. Ove informacije delim sa vama jer sam se pre oko 8 godina bila stravično uplašila kada sam počela sve da zaboravljam, sa mojih 22 godine. A razlog zaboravljanju nije bilo nikakvo “ludilo” kakvo sam sebi tada priprisivala, već jednostavno, disbalans hormona u mom organizmu. Stoga, kada znamo prave informacije onda možemo i da pomognemo sebi i lakše se oslobodimo straha.

Ako bih se ja pitala, hipotireozu bih nazvala i bolešću naše duše. Hipotireoza se veoma često javlja nakon pretrpljenog stresa, tragedije, velikog gubitka, usled hronične dugotrajne izloženosti stresu, itd. Duboko je povezana sa našim emotivnim, psihičkim stanjem i sa izloženošću našeg organizma delovanju još jednog hormona – kortizola (hormon stresa). Vrlo često hipotireoza sa javi prvi put tokom trudnoće kod žena ili postpartalno.

Dakle, promene koje se dešavaju kod nas obolelih, nisu uslovljene samo radom štitaste žlezde, već je u pitanju nešto mnogo više od pukog izbacivanja određenih hormona u krvotok – radi se o soficticiranoj konverzaciji između našeg mozga, žlezda, hormona, tkiva i ćelija. Jedino ako to znate, možete da razumete sve aspekte bolesti i da shvatite procese koji se događaju u našem telu.

U ovom tekstu, kako ne bi bio previse dugačak, a već jeste, nadalje ću se zadržati samo na duševnoj, psihičkoj strani bolesti, kada je u pitanju život sa hipotireozom i njeno lečenje, jer mislim da se o tome najmanje govori.

KAKO POMOĆI SEBI?

Kao neko ko živi već bar 8 godina sa ovom bolešću (iako ne volim da je zovem bolest), ono što sam mogla da zaključim do sada je da doktori najviše gledaju u brojke rezultata, umesto u pacijenta koji možda pati zbog simptoma. I ako baš vi budete taj pacijent koji se trudi da bude viđen i saslušan, molim vas ne odustajte od sebe i svog tela, već da tražite odgovore sve dok ih ne pronađete.

Moj prvi savet osobama koje imaju hipotireozu je da se obrate psihoterapeutu. Veoma je moguće da u sebi nosite neke nerazjašnjene konflikte, trauma, da niste procesuirali na pravi način neke bolne trenutke iz prošlosti, i da vam je potrebno psihičko i duhovno isceljenje.

Ono što sam višegodišnjim istraživanjem zasigurno otkrila, je to da vrlo često od hipotireoze obolevaju povučene, tihe osobe, koje se vrlo često plaše da “puste glas”, kažu istinu, izraze mišljenje, i jednostavno, budu ono što jesu. Pa tako, još jedan od načina na koji možete da pomognete sebi je da počnete da govorite ono što mislite, i još važnije – ono što osećate. Osluškujte sebe i svoje potrebe i delujte u skladu sa sobom i svojom intuicijom. Razgovarajte. Ne u svojoj glavi, nego naglas. Razgovor je lekovit, ako se razgovara sa pravom osobom.

Još jedan od načina da pomognete sebi je da pevate! Da, da pevate, dobro ste pročitali! Postoje mnogi stručnjaci iz raznih oblasti alternativne medicine koji ne misle da je slučajnost to što se štitasta žlezda nalazi smeštena u predelu grla. Neki smatraju da upravo zbog neizražavanja putem reči, glasa, dolazi do oboljenja. Zato mnogi od njih savetuju da što više pevamo! Pevanje nas opušta na svim nivoima, i oslobađa nas svih stega, a vibracije kojie proizvodimo glasom deluju stimulativno na štitastu žlezdu. Ako postoji lep način da se pokrenu nagomilane emocije, onda je to putem zvuka i pesme. Pustite vaš glas neka se čuje.

Takođe, jedna od veoma važnih stvari koje možete da uradite za svoje zdravlje je da prekinete toksične veze, odnose i poštedite sebe muke i patnje koja vam ne donosi ništa dobro. Volite sebe i stavite sebe na prvo mesto. Ne preuzimajte terete drugih ljudi. Prestanite da se krivite za svaku sitnicu. Naučite da ne možete pomoći onima koji pomoć ne žele.

Promenite nezdrave životne navike. Ne mislim samo na zdravu ishranu i fiskulturu, o tome sada neću govoriti.  Mislim na zdrav odnos prema sebi. Zapitajte se jedno veoma važno pitanje – da li ste autodestruktivni? Autodestrukcija se ne ogeda samo u tome da neko fizički povređuje sebe, kao što se često misli. Autodestruktivno ponašanje često obuhvata mnogo naizgled nevažnih, loših životnih navika kojima na duge staze veoma štetimo sami sebi i vrlo često (podsvesno) time skraćujemo i naš životni vek. Da li pušite? Da li konzumirate alkohol? Da li unosite previše kofeina, šećera? Da li ste često samokritični i više nego što je to potrebno? Da li svom telu dozvoljavate da odmori? Da li imate problem sa osećajem krivice? Pitanja mogu da vam postavim mnogo. Shvatićete, ukoliko treba, da li sami sebe uništavate na neki način. Važno je da to priznate sebi. Onda ćete znati odakle da počnete.

Zapisivanje osećanja i misli može da bude veoma lekovito, iako se ja zalažem za to da ona budu ispoljena naglas. Ipak, možete da isprobate ovaj vid terapije koji mi je predložio psiholog: Ujutro, čim ustanete, bez filtera i preteranog razmišljanja ispišite dve velike stranice papira. Pišite bukvalno sve što vam pada na pamet, misao jednu za drugom. Na taj način ćete osloboditi vaš um suvišnog smeća, i krenućete u novi dan bistrijeg uma i rasterećeni.

Poslednji savet od mene je posebno namenjen za trudnice koje boluju od hipotireoze i buduće majke: Ako ste tokom trudnoće pile određenu dozu leka, nemojte čekati 6-8 nedelja da biste prekontrolisale nivoe hormone iz krvi. Veoma je bitno da pratite sebe iako lekari savetuju kontrolu tek nakon ovoliko vremena. U mom slučaju, za 8 nedelja sam iz hipotireoze prešla u hipertireozu, zbog neprilagođene doze leka, što je stvorilo mnoge komplikacije i probleme kod mene. Ukoliko osetite bilo kakve promene ili neke neuobičajene simptome, javite se svom lekaru i ne čekajte.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi. U sledećem tekstu ću pisati više o tome kako sam ja putem ishrane i zdravijeg načina života pomogla sebi kada je u pitanju hipotireoza.

P.S.: Imajte u vidu da ja nisam lekar, niti želim lekara da se igram, samo sam neko ko je strastveno istraživao o hipotireozi kako bi sama sebi pomogla. Informacije koje pišem pišem s velikom pažnjom i odgovornošću, i pazim da one ne budu pogrešne. Nikada ne preporučujem da bilo ko sam sebi postavlja dijagnozu, naprotiv – moj cilj je da svako poseti stručnjaka za bilo kakav problem.

KORISNI LINKOVI:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: